Kotona taas silmät suurena ja iloisena oleva Täntärää!!!
Tällä hetkellä työdiagnooseina ovat : Juveliini sellutti, moniniveltulehdus tai luukalvontulehdus.
Tänään neidistä on otettu röntgen kuvia (olkanivelet, kyynärnivelet, lonkat, polvinivelet, ja pitkät putkiluut) ja ihokudos näytteitä nenänpään ja kyynärnivelistä otettiin nivelnestenäytteet.
Punkkitauti pikatestit olivat negatiiviset.
Hoitona kotona jatkuu: Prednisolonit, Clavubactin, Tramal ja Omeprazol sekä silmiin Akvakol tipat.
Huomenna Vetsettiin silmälääkärille ja ensi viikolla kirurgian poliklinikalle kontrolliin.
DG epäily :JUVENIILI PYODERMA, Pentujen haavaumatauti
Juveniili pyoderma on sairaus, joka puhkeaa alle neljän kuukauden ikäisille pennuille, joissain harvoissa tapauksissa se voi puhjeta myös vanhemmille koirille. Sen syytä ei vielä täysin ymmärretä.
Sairautta kutsutaan monella nimellä:
• Juveniili pyoderma
• Juveniili selluliitti
• Lymphadeniitti eli imusolmuketulehdus
• puppy strangles
Tämä sairaus ei ole bakteeritulehduksen aiheuttama, vaan se on ennemminkin yliherkkyyttä tai immuunijärjestelmän toimintahäiriö. Immunologisen syyn puolesta puhuu sekin, että parhaimmat hoitotulokset saavutetaan yleensä kortisonilääkityksellä.
Oireet
Taudin oireisiin kuuluvat:
• yhtäkkiä ilmenevä, kivulias turvotus huulilla, silmäluomilla, korvissa ja kasvoilla
• vuotavat haavaumat
• märkänäppylät
• ruvet
• iho-onkalot
• turvonneet imusolmukkeet
Märkänäppylöitä esiintyy yleensä kuonolla, korvien sisäpinnalla ja huulten reunoilla. Kuono saattaa turvota huomattavasti. Märkänäppylöiden puhjettua syntyy haavaumia, jotka alkavat vuotaa muutaman päivän sisällä ja niiden kohdalle muodostuu onkaloita ja rupea. Monilla koirilla saattavat imusolmukkeet turvota. Pennut voivat olla masentuneita, ja niillä voi olla kuumetta ja nivelkipua.
Perinnöllisyys
Sairauden periytymisestä on olemassa viitteitä, ja ennen kaikkea sairaus saattaa kulkea suvussa. Juveniilia pyodermaa tavataan etenkin kultaisilla noutajilla, keltaisilla labradorinnoutajilla ja mäyräkoirilla, mutta se voi puhjeta mille tahansa muunkin rotuiselle koiralle.
Diagnosointi
Ulkoiset oireet ovat suuntaa antavia. Luotettavan diagnoosin saamiseksi tulisi ihosta ottaa raapenäyte, näin esim. mahdolliset demodikoosi ja follikuliitti voidaan sulkea pois.
Hoito
Hoidoksi harvemmin riittää pelkkä antibioottikuuri, vaan paraneminen vaatii yleensä sekä antibiootti- että vahvan kortisonikuurin. Antibioottikuuri on tarpeen, jotta voidaan ennalta ehkäistä mahdollinen sekudaarinen bakteeritulehdus.
Taudin uusiutuminen on hyvin harvinaista.
2 kommenttia:
Voi Panda ressua, mutta onneksi on hyvä hoito! Toivotaan ettei uusiudu!
Tuosta Tramalista sen verran että koirilla(kin) aiheuttaa vieroitusoireita. Eikalle olen sitä joutunut käyttämään niin neljän päivän jälkeen kun yritin lopettaa oli sillä ihan selkeet vieroitusoireet.Jouduin asteittain sen lopettamaan sitten. Aika myrkkyä!!!
Tramalhan on Morphinin johdannainen... Kohta on "mömmöissä" koko koira = )
Lähetä kommentti